IFS
International Food Standard wersja 4, styczeń 2004
Standard opracowany przez specjalistów Zrzeszenia Federalnych Związków Handlowych BDH (Niemcy) oraz Federacji Stowarzyszeń Handlu i Dystrybucji FCD (Francja) na potrzeby dostawców sieci handlowych.
Wynika z ustaleń GFSI (Global Food Safety Initiative) zrzeszającej największych producentów i dystrybutorów żywności na świecie.
Pod względem wymagań IFS jest bardzo podobne do BRC. Różnica polega na sposobie oceny końcowej producenta, która jest bardziej skomplikowana i mniej przejrzysta niż w przypadku standardu BRC.
IFS cieszy się popularnością głównie w Niemczech i we Francji. jest też wymagany przez sieci handlowe pochodzące z tego obszaru UE.
IFS opracowany został jako narzędzie do okresowej, niezależnej i obiektywnej oceny producentów żywności dostarczających wyroby do sieci handlowych.
Głównym zadaniem standardu jest unifikacja zasad oceny, procedur audytowych oraz zasad kwalifikowania dostawców.
Kluczowymi kryteriami są:
» System zarządzania bezpieczeństwem żywności,
» Dobre Praktyki (Rolnicze, Produkcyjne, Dystrybucyjne),
» System HACCP.
International Food Standard definiuje całość wymagań dotyczących procesu kwalifikowania dostawców zaczynając od zdefiniowania wymagań w stosunku do dostawców poprzez zasady prowadzenia oceny i kompetencje audytorów a kończąc na jednoznacznych kryteriach oceny i potwierdzaniu systemu certyfikatem.
Wymagania standardu zostały podzielone na dwa poziomy: "podstawowy" wskazujący minimum które dostawca musi spełnić oraz "wyższy" podpowiadający najwyższe standardy obowiązujące w przemyśle spożywczym. Każdy z wymienionych poziomów wymagań wskazuje także na rekomendowane praktyki mające pomóc dostawcy doskonalić system.