Zgodnie z definicją zamieszczoną w ustawie z 11 maja 2001 r o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.04. 33. 288) czytamy co następuje:
"system HACCP - postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością. System ten ma również na celu określenie metod ograniczenia zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych".
System HACCP ma charakter prewencyjny i jest formą zarządzania ryzykiem. Mówiąc inaczej, jest to metoda kontrolowania możliwości wystąpienia zagrożenia.
W artykule 30. ustawy, o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia czytamy co następuje:
" Kierujący zakładem (produkcji lub obrotu żywnością) lub osoba przez niego upoważniona jest obowiązany wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP ".