System Dobrej Praktyki Rolniczej (EurepGAP)
Dobra Praktyka Rolnicza GAP (Good Agricultural Practice)
W artykule 30. ustawy, z dnia 11 maja 2001 r o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia czytamy co następuje:
"Kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona jest obowiązany wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP. Obowiązek wdrożenia i stosowania zasad systemu HACCP nie dotyczy producentów na etapie produkcji pierwotnej, którzy, w celu zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej oraz zasad higieny, są obowiązani wdrożyć i stosować zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP)"
Ustawa definiuje:
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) - działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) - działania, które muszą być podjęte, i warunki które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem.
Produkcja pierwotna - produkcję, chów lub uprawę produktów pierwotnych, włącznie ze zbieraniem plonów, łowiectwem, łowieniem ryb, udojem mleka oraz wszystkimi etapami produkcji zwierzęcej przed ubojem, a także zbiorem roślin rosnących w warunkach naturalnych.
Produkty pierwotne - produkty gleby, w tym rośliny rosnące w warunkach naturalnych, uprawy roślin, chowu zwierząt, łowiectwa, rybołówstwa morskiego i rybactwa śródlądowego.
Dobre Praktyki GMP i GHP w obszarze rolnictwa (produkcji pierwotnej) definiowane są pojęciem DOBREJ PRAKTYKI ROLNICZEJ, (z j. angielskiego Good Agricultural Practice (GAP)). Każde nowoczesne gospodarstwo rolne w Unii Europejskiej, co znajduje odzwierciedlenie również w oficjalnych wydawnictwach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, winno posiadać opracowany i wdrożony do stosowania Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP). Zasady dotyczą rozmnażania roślin, historii miejsca, zarządzania glebą i podłożami, nawożenia, ochrony zbiorów, jakości wody, bezpieczeństwa pracy, higieny podczas zbiorów i pakowania, obróbki pozbiorczej, ochrony środowiska oraz BHP
Powyższy Kodeks powinien zawierać szczegółowy opis produkcji pierwotnej prowadzonej w gospodarstwie, jej oddziaływanie na otoczenie, środowisko naturalne oraz przyszłych konsumentów, i być dostosowany do warunków i specyfiki danego gospodarstwa.
W Unii Europejskiej sformalizowano Dobrą Praktykę Rolniczą tworząc system EurepGAP, który koncentruje się na kluczowych zagadnieniach procesu wytwarzania produktów rolnych.
Zasadniczym celem systemu EurepGAP jest takie opracowanie i zarządzanie Zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej, aby redukować bądź ograniczać ryzyko zagrożeń występujące w procesie produkcji rolnej, a mające wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne produktów pierwotnych.