BRC
Pierwsza wersja Standardu BRC została opublikowana w Wielkiej Brytanii w 1998 roku. Był to dokument, który jasno formułował wymagania stawiane zakładom spożywczym dostarczającym żywność pod marką własną do sieci brytyjskich hipermarketów. W chwili obecnej standard ten jest doskonale znany nie tylko w całej Europie ale również na pozostałych kontynentach. Standard BRC jest cały czas udoskonalany pod kątem spełnienia nowych rozwiązań technologicznych oraz wymagań prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności i obecnie funkcjonuje już trzecie wydanie "BRC Global Standard - Food".
BRC może być wykorzystywany jako kryterium auditu trzeciej strony przeprowadzanego przez niezależną jednostkę certyfikującą.
Standard BRC sumuje wymagania zawarte w normach serii ISO 9001:2000, w HACCP, GMP i GHP, definiując jednocześnie szczegółowe wymagania, które muszą zostać spełnione, aby zagwarantować bezpieczeństwo i wymagany, powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego. Dodatkowo zwraca dużą uwagę jest zgodność wyrobu z prawem żywnościowym.
Standard BRC składa się z:
» systemu HACCP,
» systemu zarządzania jakością (ISO 9001:2000),
» wymagań dotyczących zakładu i jego otoczenia (GMP/GHP),
» wymagań dotyczących sposobu nadzorowania procesów, produktów i
zachowań personelu.
1 stycznia 2005 British Retail Consortium (BRC) opublikowało nową wersję BRC Global Standard Food.
Nowy standard BRC będzie obowiązywał od 1 czerwca 2005.
Zmiany w stosunku do poprzedniej wersji standardu BRC dotyczą:
» identyfikowalności składników żywności w całym łańcuchu
żywnościowym
» określania składników produktów
» udowodnienia źródła pochodzenia surowców rolnych przez dostawcę
żywności
» udowodnienia, że prawo żywnościowe pozwala spełnić wymagania
standardu BRC.
Wymagania standardu ograniczają możliwość dowolnej interpretacji, a protokół z oceny jest powiększony i bardziej szczegółowy.